Más néven aszkorbinsav, egy vízben oldódó vitamin, amely számos, fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában.

Ne ijedj meg a kémiai képlet láttán, ennyire nem megyünk mélyre a témába!

aszkorbinsav képlete

Antioxidáns tulajdonságú:

A C-vitamin erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és szöveteket.

Kollagén képzés:

Elengedhetetlen a kollagén kialakításában, amely az egészséges bőr, ízületek és kötőszövetek építőköve.

Immunrendszer támogatása:

Fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és a fertőzések elleni védelemben. Így figyelj oda a C-vitamin bevitelre és Nyerj Erőt az egészséges ételekből! 😉

Vas felszívódás:

Segíti a növényi eredetű vas felszívódását, ezáltal hozzájárulva a vasellátáshoz.

Szénhidrát anyagcsere:

Aktiválja a szervezetben a szénhidrátok anyagcseréjében szerepet játszó enzimeket.

Napi ajánlott mennyiség:

A felnőttek számára általában napi 75-90 mg C-vitamint javasolnak, de ez az igény terhesség, szoptatás, betegség vagy stressz esetén növekedhet.

Táplálékforrások:

Gazdag forrásai a C-vitaminnak a citrusfélék (narancs, citrom), bogyós gyümölcsök (eper, málna), kiwi, paprika, brokkoli, spenót és más zöldségek.

Érzékenység és tolerancia:

Egyes emberek érzékenyek lehetnek nagy dózisú C-vitaminra, amely hasmenést, emésztési problémákat vagy az arra hajlamosaknál, vesekőképződést okozhat. A tolerancia egyénenként változik.

Táplálék-kiegészítők:

Néha, különösen hiányállapotok vagy speciális körülmények esetén, a dietetikus táplálék-kiegészítőket is javasolhat.

Főzési módszerek:

A C-vitamin érzékeny a hőre, így a zöldségek és gyümölcsök főzésekor vagy hőkezelésekor a C-vitamin tartalom csökkenhet. Az optimális tápanyagmegőrzés érdekében érdemes nyersen vagy minimális hőkezeléssel fogyasztani.

5 tévhit a C-vitaminról:

1.    Vízben oldódó vitamin, ezért nem halmozódik fel a szervezetben, vagyis nem lehet túladagolni. A felesleg a vesén keresztül, a vizelettel kiürül.

2.    Gyakran olvashatunk ellentétes véleményeket, de a hivatalos álláspont szerint, ha tartósan nagy dózisban szedjük, hasmenést, gyomorpanaszokat és vesekőképződést okozhat.

3.    Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy aki C-vitamint szed, az nem betegszik meg a náthás vagy influenzás időszakban.
DE!
Tény, hogy nem lesz olyan súlyos a betegség és hamarabb gyógyulnak meg azok, akik elegendő C-vitamint fogyasztanak.

4.    A citrusfélékben van a legtöbb C-vitamin! Ez sajnos nem igaz!
Egy piros, kaliforniai paprikában akár 200-300 milligrammnyi is lehet, míg egy narancs nagyjából 70-80 milligrammnyit tartalmaz. De a kelbimbó, brokkoli, eper, kiwi, ananász szintén gazdag C-vitaminban.

5.    Vita tárgyát képezi a szakértők között is, hogy mennyi az ajánlott napi beviteli mennyiség.
Jelenleg: nőknél 75 mg, férfiaknál 90 mg, ami a hideg időszakban növelhető akár 200 mg-ra is.
Ezt a mennyiséget könnyen bevihetjük akár táplálkozással is, mert ahogy fent említettem, egy narancsban 70-80 mg C-vitamin van, a kiwiben pedig még ennél is több.

Összességében:

A C-vitamin egy kulcsfontosságú tápanyag az egészséges életmód szempontjából, és a megfelelő mennyiségű és forrású C-vitamin hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a bőr egészségének fenntartásához és az általános jóléthez.

Az egyéni szükségletek és az étrendi szokások alapján az orvosok, dietetikusok személyre szabott tanácsokat adhatnak a C-vitamin bevitelével kapcsolatban.

Kövess Facebookon és Instagramon, ahol még több tartalmat és videót osztok meg veled az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban!

Remélem ERŐT-NYERŐ volt ez a pár sor!

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.